Sorø Museum genåbner med sølvudstilling

Efter lang tids nedlukning er Sorø Museum glade for at kunne genåbne. Det sker med særudstillingen – eller sølvudstillingen – “Født med en sølvske i munden”.

”Udstillingen på 1. sal viser tretårnet sølv, pletsølv, Fjenneslevsølv og fattigmandssølv,” fortæller museumsvært May-Britt Laugesen, og hun kender samlingen indgående, for hun har været med til at pudse det hele, så det nu står flot klar til åbningen.

Sorø Museum er en del af den attraktive Kulturfirkant midt i Sorø. Siden 1929 har museet haft til huse i en af byens ældste bygninger, Christian IV’s kro der blev opført 1624-25.

I mange år var det er traditionelt købstadsmuseum, der indsamlede og dokumenterede det gamle Sorø Amts historie. Museet præsenterede den traditionelle købmandsbutik og bondekøkkenet, skiftende særudstillinger samt de fine stuer.

Det særlige ved Sorø
I dag kombinerer museet  – som en del af Museum Vestsjælland – skiftende særudstillinger, eksempelvis sølvudstillingen, med deres populære basisudstillinger om bopladsen Bromme i Stenalderen og Ingemann i guldalderen – dét der er særligt ved Sorø.

Uden Bernhard Severin og Lucie Ingemann havde Sorø ikke været den samme i den danske guldalder. B.S. Ingemann blev lektor i dansk ved Sorø Akademi i 1822. Her levede han sammen med hustruen Lucie født Mandrix i et hus sydøst for hovedbygningen indtil sin død i 1862. Her skrev Ingemann en række af sine kendte historiske romaner og digte, og parret samlede mange kulturpersoner i deres hjem. En del af parrets ejendele bliver vist på Sorø Museum sammen med en række bøger skrevet af Ingemann.

Et af de flotte faste elementer på museet er Tidsrejsen i Sorø, illustreret af Erik Petri. Den 13,5 meter lange mandshøje frise snor sig rundt i gange og op ad trappen og fortæller Danmarkshistorien set fra Sorø, fra de allerførste jægere og samlere slog sig ned her.

Enestående kulturmiljø
Museumsgården er i sig selv et enestående kulturmiljø. Bygninger fra fire forskellige århundreder danner en firkant, der giver et gårdrum, hvor du kan se bagsiden af Christian IV’s kro fra 1600 tallet, baghuset fra 1700 tallet, to sidehuse fra 1899 og 1901 samt en mellembygning fra 1976. Gården danner ofte stemningsfulde rammer om de aktiviteter som Sorø Handel og Service arrangerer i bymidten. Når Sorø fejrer halloween lægger museet lokaler til alskens uhyggeligheder.

Følg Sorø Museum på Facebook